My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
cyber security
Re:work

IT-sikkerhet: Et økende kompetansegap

Allerede i starten av dette året var det tydelig at IT-sikkerhet kom til å bli en av de viktigste kampene bedrifter må kjempe i tiden som kommer, og den pågående pandemien har ikke gjort noe for å motbevise denne spådommen.

Et år fylt av digitalisering, hjemmekontor og sky-løsninger har gjort det smertefullt åpenbart at selskaper må gjøre en større innsats når det kommer til å forsvare seg mot stadig økende velkoordinerte cyberkriminalitet.

I en rapport fra oktober 2020, undersøkte Osterman Reaserch og Trustwave blant annet tilstanden til nettkriminalitet og virksomheters beredskap til å møte den, og det midt i en pandemi. Deres konklusjon kan oppsummeres slik:

  • Skiftet fra å jobbe på kontoret til å jobbe på distanse som følge av Covid-19-utbruddet har intensivert selskapers sikkerhetsutfordringer.
  • Behovet for å omfavne «skyen» har overgått viljen og de tilgjengelige ressursene til å redusere sikkerhetsimplikasjonene som kommer av en slik forflytting.
  • AI og maskinlæring har redusert sannsynligheten for at cyberkriminelle handlinger oppdages, og har ledet til fremveksten av «cybercrime-as-a-service».
  • Det er nå flere angrepsflater for kriminelle med blant annet tingenes internett, smarte bygninger, førerløse biler, osv.
  • Et økende kompetansegap og store utfordringer med å finne dyktige personer med cyber security-kompetanse.

Vi har helt enkelt entret en ny storm av cyberkriminalitet, sier rapporten.

Økende etterspørsel og kompetansegap

Så, hvor stort er kompetansegapet?

I november 2019, like før utbruddet av Covid-19, gikk verdens største ideelle medlemsorganisasjon for sertifiserte fagfolk innen IT-sikkerhet (ISC)² på leting etter harde fakta. Deres studie, Cybersecurity Workforce Study, anslo at det var et globalt kompetansegap på om lag 4,07 millioner mennesker med IT-sikkerhetskompetanse. Undersøkelsen indikerte videre et behov for økt arbeidsstyrke innen IT-sikkerhet var på hele 145%.

Det er altså snakk om ganske mange personer som skal attraheres, ansettes, utvikles og trenes opp av selskaper med akutt behov for nye IT-sikkerhetsstrategier.

«Spol frem» til juli 2020. Da ønsket Enterprise Strategy Group (ESG) og the Information Systems Security Association (ISSA) å vite hvordan industrien hadde blitt påvirket av Covid-19.Tallene fra studien er ikke oppløftende Over 90 prosent av respondentene sa at situasjonen enten hadde blitt verre eller holdt seg den samme.

Hvordan fylle kompetansegapet?

De fleste bransjeeksperter ser ut til å dele synspunktet om at det er nødvendig med en helhetlig og omfattende tilnærming. Det er ikke snakk om kun en knute som må løsnes; mangelen på kompetanse innen IT-sikkerhet kan kun bli løst gjennom en rekke langsiktige strategiske tiltak som læringsinitiativer, flere utviklingsmuligheter og en flere utdanningsplasser.

Thomas Hatch er CTO og med-gründer i SaltStach, et selskap som jobber med infrastrukturautomatiseringsprogramvare. I et intervju med threatpost.com uttaler han:

«Cyber security forandrer seg raskt, på lik linje som alt annet innen teknologi. Det er derfor viktig at vi endrer måten vi utdanner og vurderer talentene.»

Vi utdanner Cyber Security-konsulenter

Den strategiske ideen med å øke kandidattilførselen og finne fremtidens talenter, hvor hen de måtte være, er sentralt for oss i Academic Work.

I fem år har Academic Work sammen med vårt søsterselskap, AW Academy, utfordret de tradisjonelle utdanningsinstitusjonene gjennom å tilby akselererte utdanningsløp innen IT med et stort kompetansegap.

Disse skreddersydde utdanningsløpene blir gjennomført som bootcamps, og deltagere er nøye utvalgt gjennom en omfattende rekrutteringsprosess. Så langt har over 1.500 young professionals byttet karriere med AW Academy.

I 2021 starter vi vårt første Cyber Security-program. Etter endt utdannelse går deltagerne inn i roller som blant annet penetrasjonstestere, sikkerhetsspesialister og SOC-operatører.

Er dette kompetanser dere trenger for å styrke deres team? Fram til 29.januar 2021 er det mulig for deg som arbeidsgiver å forhåndsbooke en eller flere konsulenter fra programmet. Konsulentene uteksamineres og er klare for å jobbe september 2021.