Siste eksamen er rett rundt hjørnet, men i stedet for å fylles med deilige følelser over at du endelig skal få starte på din karriere, sitter du med en skikkelig stor klump i magen. Hva gjør du når du finner du at du likevel ikke har lyst til å jobbe med det du har studert?
Selv om det kanskje kan føles ut som et nederlag, så er ikke løpet kjørt. Det er få som treffer full blink på første forsøk i valg av utdanning, og for flere tar det lang tid før de finner ut hva de virkelig vil jobbe med. Å bytte utdanning eller yrkesvei er absolutt ikke noe man skal skamme seg over – å høre på deg selv og handle deretter, tyder på både mot og karakter. Skal du dessuten jobbe i mange år, er det viktig å finne seg en jobb man trives med! Men hvordan finner du ut hva som er riktig vei for deg?
Det første du burde gjøre, er å reflektere over hvordan du har opplevd studietiden. Det kan gi en pekepinn på hvilken vei du skal ta videre. Synes du forelesningene og emnene dine var gørrkjedelige, eller synes du innholdet var interessant og noe du gjerne ville studert mer? Hadde du vansker for å bli kjent med studiekullet, eller var du en aktiv deltaker i kollokviegruppen? Hva var det som gjorde at du valgte å studere? Å ta seg tid til å tenke på dette kan avdekke hvorfor du ikke byttet studieretning tidligere, eller kan hjelpe deg å finne ut hva som er viktigst for deg når du skal studere.
Ønsker du å jobbe med noe fysisk eller sitte på kontor? Vil du jobbe i team eller selvstendig? Trives du best når du driver med noe kreativt, eller å lære bort noe? Ser du for deg en variert arbeidsdag, eller vil du helst jobbe under strukturerte forhold? Og hvor viktig er lønnen og arbeidstiden for deg? Å være helt ærlig med seg selv er et stort steg på veien til å finne det yrket som passer akkurat deg. Noen har til og med endt opp med å jobbe med noe helt annet enn hva de studerte, så det kan også være lurt å prate med noen som jobber med det yrket som du kan tenke deg å jobbe med, bare for å få et innblikk i hvilke oppgaver de har, eller hvordan de kom seg dit.
Les også: våre tips til hvordan du kan bli sikrere i ditt karrierevalg
Etter du har funnet ut hvilket studieprogram du vil studere, burde du gjøre grundig research rundt hvilke skoler som tilbyr programmet, og om du skal velge universitet eller høyskole. Selv om de tilbyr samme emne, kan pensumomfanget, gjennomføring og undervisningsmetode være helt ulike. En generell forskjell på universiteter og høgskoler, er at universitet er mer teoretisk rettet, men det betyr ikke at det ikke er teori på høgskoler! Når det kommer til valg av studieretning bør du tenke mer på hva slags fag du vil ta, hva du vil lære om, og hvilken studiehverdag som passer deg. Ønsker du en utdanning som gir en konkret yrkestittel, eller vil du ha litt mer friere tøyler til jobbstillinger å søke på? Liker du best obligatorisk oppmøte, eller å fritt legge opp dagene dine selv?
Finnes det noe kobling mellom det du har studert og den bransjen du vil inn i? Da kan det lønne seg å begynne å arbeide med det du har studert, og etter hvert peile deg inn mot drømmejobben. Kanskje du kan ta deltidsstudier eller kveldskurs ved siden av? Skal du komplettere hele utdannelsen kan du se etter interessante mastergrader. Noen av dem krever nemlig kun at du har en bachelor – det behøver ikke engang å være innenfor et spesifikt område. På samme måten finnes det jobber som ikke krever en spesifikk eksamen, kun høyskole – eller universitetsstudier.
Les også: 5 grunner til at du som er nyutdannet er attraktiv på arbeidsmarkedet
Utdanning.no: en side som gir komplett oversikt over yrker og utdanninger du kan velge mellom. Utforsk blant annet interessetester, jobbkompasset og studievelgeren.
Finn ditt karrieresenter: Snakk med en karriereveileder på ditt campus om veien videre.
Selv om du kanskje skulle ende opp med å studere noe helt annet i neste omgang, så er utdanning aldri bortkastet! Kanskje det ikke føles slik ut, men du har i hvert fall lært deg mange verdifulle ting under studietiden din, som du kan få bruk for i alle jobber. Du har lært deg å analysere, løse et problem, samarbeide med ulike type mennesker, formulere deg skriftlig og muntlig, presentere foran en gruppe og prestere under press. Dessuten kan det faktisk være en stor forskjell på å studere noe og faktisk jobbe med det. Kanskje yrket du har peilet deg inn på passer deg bedre enn du tror.
Ønsker du å starte din karriere eller tilegne deg kompetanse du kan ha nytte av både nå og i fremtidig jobb? Hos oss kan du registrere din CV og opprette jobbvarsel for å motta nye
stillinger som matcher dine preferanser.
Er du nysgjerrig på hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work? Du kan lese mer her om hva det vil si å være konsulent hos oss. Du kan også finne en oversikt over ledige stillinger i vår jobbportal.