Noen ganger dukker spørsmålet opp tidlig i rekrutteringsprosessen, andre ganger blir det ikke nevnt før helt til slutt. Uansett kan du trygt regne med at du vil få spørsmålet; hva er din forventning til lønn? Hva skal du egentlig svare?
Først og fremst, vær forberedt på at lønnsspørsmålet kan bli nevnt allerede i den første telefonsamtalen du får fra intervjueren, hensikten med samtalen er å avklare at dere er noenlunde samstemte før du blir bedt om å møte til intervju. Det er en god følelse å vite at du har tenkt over hva du ønsker i lønn, og har forberedt deg godt på hva skal svare når spørsmålet blir stilt.
Vær stolt over og fremhev din innsats på arbeidsplassen. Det viser at du har troen på deg selv. Fortell om din personlige utvikling i stillingen og i bedriften, og hva du tenker fremover.
Det er en fordel å være så ærlig og åpen som mulig om hva du tjener i din nåværende jobb, og hva ditt lønnsnivå har vært på dine tidligere arbeidsplasser. Er du akkurat ferdig med studiene kan det lønne seg å gjøre litt research på forhånd hva som er gjennomsnittslønn for noen med samme utdanning og erfaring.
Sett ikke et spesifikt tall, men bestem deg heller for et beløp som du presenterer som både minimums- og maksimumskrav. Er det i tillegg viktig for deg at jobben gir deg karrieremuligheter, så nevn dette på et tidlig tidspunkt i samtalen. Forklar at du er villig til å diskutere lønnen så lenge du også gis en mulighet til lønnsøkning i takt med din personlige og karrieremessige utvikling i firmaet.
Les også: Ofte stilte intervjuspørsmål – dette svarer du!
Under en lønnsdiskusjon får du anledningen til å presentere hvordan du har bidratt i din jobb til fordel for virksomheten og hvorfor du er viktig. Kom med konkrete eksempler på hvordan du har utviklet deg personlig, hvordan du har utmerket deg, og hvordan dine ansvarsområder har blitt utvidet. Har du fått mye positive tilbakemeldinger internt kan det være en fordel å formidle dette til sjefen din.
Ofte ligger det en medarbeidersamtale til grunn for å diskutere lønnen din, og den utføres gjerne i tilknytning til lønnsforhandlinger som gjennomføres – ofte en gang per år. Hvordan samtalen foregår og til hvilket tidspunkt varierer fra firma til firma. Be gjerne sjefen din fortelle deg hvordan rutinene er når det gjelder lønnsforhandling og medarbeidersamtaler.
Registrer din CV hos oss og søk på aktuelle ledige stillinger hos våre kunder i jobbportalen. Oppretter du i tillegg jobbvarsel får du beskjed når det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe som konsulent gjennom Academic Work her.