Det å ha et faglig og profesjonelt nettverk kan være en stor fordel når du er jobbsøker, enten det er for første gang eller om du skal bytte jobb. Men hvor skal du lete? Hvem skal du snakke med, og når får du bruk for nettverket ditt? Vi gir deg våre beste råd og tips til å bygge nettverk.
Er du student og fortsatt har tid igjen av studiene, meld deg inn i en studentforening eller andre organisasjoner du finner interessant. Du møter likesinnede personer som kan være av stor betydning for nettverket ditt senere. Ofte arrangeres det sosiale arrangementer der du stadig blir kjent med nye mennesker. I tillegg får du samlet inn erfaring som kan være en fordel for CV-en når du skal søke jobb.
Et frokostmøte eller seminar gir deg ikke bare verdifull kunnskap og innsikt, men det er også en ypperlig mulighet til å bli kjent med og knytte kontakter i næringslivet. Meld deg på aktiviteter og sammenkomster der du kan treffe nye mennesker og bli kjent med bransjen du ønsker å jobbe i. Frokostmøter er også en god måte for deg å trene aktivt på å mingle, presentere deg selv og fortelle om hva du ønsker å jobbe med.
Benytt sosiale medier som Facebook, Linkedin, Twitter, og til og med Instagram når du skal søke jobb. Sosiale medier blir stadig mer brukt til å formidle stillingsutlysninger i rekrutteringsprosessen, så det er viktig at du følger med. Dersom du ikke allerede har en Linkedin-profil, er det på tid å skaffe seg en. Linkedin har blitt en arena for å skape både nettverk, finne ledige stillinger, og skape din egen profesjonelle merkevare når du skal søke jobb. Følg opp menneskene du har snakket med hittil og knytt kontakter på Linkedin. Vis at du er interessert i å utvikle dialogen videre. For deg som jobbsøker er første steg å ha en utfyllende profil. Arbeidsgivere kan bruke profilen din til å se på relasjoner, utdannelse, erfaringer og hvordan du engasjerer deg. Benytt gjerne plattformen til å skrive faglige innlegg, kommentere og like innlegg til bedrifter som du kan tenke deg å jobbe hos.
Vis engasjement for arbeidsgiveren på forskjellige måter. For eksempel kan du knytte kontakt med noen som jobber med samme oppgaver du kan tenke deg å gjøre. Hør hvordan en typisk arbeidsdag ser ut, og om vedkommende vet om de skal lyse ut noen stillinger. Vær nysgjerrig og spør! Kanskje personen kjenner til noen andre i samme bransje som ansetter? Gå ut av komfortsonen og ta initiativ.
Det hjelper svært lite å ha et stort nettverk med mange mennesker om de ikke vet hva du faktisk er god på, hvilken erfaring eller kompetanse du har, eller om de selv kan dra nytte av det. Nettverket ditt er kun brukbart den dagen noen i det søker etter en ny person, og da er det viktig at tenker på akkurat deg. Vær tydelig på hva du er god på, enten det er i Linkedin-profilen din, når du er aktiv i sosiale medier, eller i dialog med andre.
Registrer din CV hos oss og søk på aktuelle ledige stillinger hos våre kunder i jobbportalen. Oppretter du i tillegg jobbvarsel får du beskjed når det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe som konsulent gjennom Academic Work her.