Du kan ha tilgang til den beste kantina, en empatisk leder som støtter deg i tunge tider og de triveligste kollegene som får arbeidsdagen til å fly forbi, men likevel klarer du ikke å bli kvitt tanken av å ville bytte jobb. Hvordan vet man egentlig at å bytte beite er det riktige valget?
I jobbsammenheng får man ofte høre at man kan ikke gå fra noe, uten å ha noe å gå til. Mange slutter likevel i jobbene sine før de er sikre på om de faktisk har en ny jobb å gå til. Dette kan føre til en stressende jobbsøkerprosess, økonomiske bekymringer og en knekk på selvtilliten dersom du ikke skulle lande en jobb før oppsigelsestiden din, eller at du blir gående i flere måneder uten jobb. Og noen har det rett og slett ikke så bra på arbeidsplassen, så det å slutte så fort som mulig og ta en mental pause virker som det eneste alternativet. Uansett, det er viktig å finne ut hva det neste steget skal være, før du gjør noe drastisk.
Les også: Hvordan skape en inkluderende arbeidsplass
Til å begynne med bør du sette deg ned og lage en liste over hva det er du savner i jobben din. Synes du oppgavene er kjedelige eller lite utfordrende? Har du stor pendleavstand som tærer på helsen din? Kjenner du deg ikke igjen i bedriftens verdier eller kultur? Ønsker du høyere lønn? Eller kanskje du ønsker å jobbe med de samme oppgavene, men i en helt annen bransje? Ta deg tid til å reflektere over hva det er du savner i jobbhverdagen din, hva du setter/ikke setter pris på hos nåværende arbeidsgiver, og hva som gjør at du ønsker å dra/bli værende.
Du har trolig allerede kikket på aktuelle stillingsannonser, men har du faktisk søkt på dem? Dersom du vegrer deg for å søke fordi du er redd for at din nåværende arbeidsgiver skal oppdage at du søker ny jobb, kan det være greit å vite at seriøse arbeidsgivere bør, og skal, håndtere den type informasjon konfidensielt og med varsomhet. Om du ikke skulle få noen av jobbene du har søkt på, så har du allerede en jobb å falle tilbake på frem til du prøver på nytt. Det er uansett opp til den som rekrutterer å avgjøre om du er en passende kandidat eller ikke. Du har ingenting å tape, så våg å søk på de stillingene du synes passer deg!
Du har ingen peiling på om den nye jobben oppfyller dine krav, så skriv ned alt du lurer på i forkant av jobbintervjuet. Finnes det du er fornøyd med og vil savne hos din nåværende arbeidsgiver på din nye arbeidsplass? Er den nye arbeidsgiveren bedre på noe den nåværende arbeidsgiveren kunne gjort bedre? Spør om alt som er relevant for deg å vite på jobbintervjuet.
Les også: Hvordan takke nei til jobbtilbud
Det er helt ok å spørre om du kan snakke med andre i organisasjonen! Har du noen personlige forbindelser i bedriften, eller venner av dine venner som jobber der? Både du og den mulige arbeidsgiveren vil at du skal bli værende, så det er helt naturlig å spørre om trivselsfaktoren blant de ansatte.
Når du så får beskjed om at du har fått jobben eller ikke, så kjenn på hva du egentlig føler. Ble du glad for at du ble tilbudt ny jobb og du gleder deg til oppsigelsestiden er ferdig? Da er du klar for å bytte beite. Ble du utrolig skuffet og lei deg av at du ikke fikk jobben, og ser mørkt på å dra tilbake på kontoret? Da vet du at du burde ta en runde til med jobbsøking. Kjenner du på en likegyldig uavhengig om du fikk eller ikke fikk jobben? Da er det trolig ikke arbeidsplassen som gjør at du kjenner en lengsel etter noe nytt. Ta gjerne en prat med din nærmeste leder og se om dere ikke kan utarbeide en plan sammen for videre trivsel.