De fleste har allerede et nettverk idet de starter sin første jobb, gjennom venner, medstudenter og kolleger fra tidligere deltidsjobber. Et nettverk kan være et nyttig verktøy som sikrer deg fremgang i karrieren, og som gir deg muligheten til å samarbeide lettere med andre for å dele kunnskap og utvikle ferdigheter.
Det er lett å tenke at man som ung og nyutdannet ikke har så mye å tilby, men det er langt ifra sannheten – de fleste arbeidsgivere ønsker et nytt og friskt perspektiv på alt fra produksjon til personalpolitikk, og hvem er bedre egnet til å gi innsikt om dette enn en som ser det for første gang? Vi tenker ofte på nettverksbygging som noe vi personlig kan dra nytte av, men det går begge veier. Hva du kan tilby er like viktig som hva andre kan hjelpe deg med. Kanskje du har verdifull erfaring fra prosjekter som kan være nyttige for andre? Kjenner du noen tidligere medarbeidere eller kolleger som hadde passet godt inn i den nye stillingen bedriften rekrutterer til? Eller kanskje du kan skrive et blogginnlegg eller oppdatering fra ditt fagfelt på selskapets nettside eller Linkedin-profil? På en eller annen måte må du være forberedt på å tilby noe nyttig for å sikre at nettverksbyggingen blir fordelaktig for begge parter.
Les også: 6 tips til hvordan du kan leve mer bærekraftig i en hektisk hverdag
En av de raskeste måtene å få nettverket ditt til å vokse på, er å sende ut så mange invitasjoner du kan, til så mange kontakter du kan på Linkedin – men er det virkelig den beste tilnærmingen? Vær gjerne generøs når du sender og aksepterer forespørsler, men tenk likevel litt på hvem det er. Kan disse personene hjelpe deg? Kan du hjelpe dem? Følger du dem bare fordi du kjenner dem, eller er du genuint interessert i hva de gjør? Forsøk å dele inn kontaktene dine, slik at du bruker tiden din på personer som deler samme interesser og som kan hjelpe deg med å vokse og utvikle deg – og selvfølgelig omvendt.
Selv om det kan se ut til at alt skjer på internett, er vårt «virkelige» nettverk like nyttig som det vi finner på nett. Naboer, familiemedlemmer og mennesker fra idrett, musikk eller andre fritidssysler er en del av nettverket vårt, og de er også koblet til andre som kan være av interesse for oss. Det kan være smart å lage en liste over folk du kjenner. Derfra kan du raskt kartlegge om dere har felles interesser og vurdere om dette er mulige nettverksmuligheter som kan hjelpe deg videre. Ettersom vi allerede har sterke personlige relasjoner til mange av menneskene rundt oss, kan de ofte være de nyttigste kontaktene vi har.
Les også: Skal du fortelle sjefen at du er klar for neste steg i karrieren?
Hva slags henvendelser vi får gjennom nettverket vårt kan variere. Noen ønsker kanskje en anbefaling eller ta kontakt for å se om vi er interessert i et samarbeid. Andre kan være interessert i å finne ut mer om et prosjekt du har vært involvert i eller en artikkel du har delt på sosiale medier. Uansett er et raskt svar vanligvis mulig og nesten alltid å foretrekke – selv om svaret skulle være «beklager, men jeg kan ikke hjelpe deg» eller «jeg kommer tilbake til deg senere», vil du oppdage at kontaktene i nettverket ditt setter pris på at du svarer. Ingen liker å se at meldingen er lest uten respons.
Vi kjenner alle i hvert fall én person som muligens kan hjelpe oss å nå drømmer og mål, men som tviholder på informasjonen som om de skulle vært Gollum i Ringenes Herre. Du prøver kanskje å be dem om å få en introduksjon eller en referanse som kunne hjulpet deg videre, men vedkommende nekter å hjelpe deg. Dette er det motsatte av nettverksbygging, også kalt gatekeeping. Å kontrollere tilgang til mennesker eller informasjon, selv om vi kanskje ikke innser det selv, er noe som gjelder oss alle, i hvert fall i en viss grad. Vær en tilrettelegger, ikke en gatekeeper. Selvfølgelig skal du være forsiktig med å dele kontakter og anbefalinger, spesielt hvis det skulle slå negativt tilbake på deg selv. Men du vil oppdage at det frembringer en enorm mengde godvilje når du selv trenger hjelp neste gang, dersom du stiller opp for andre. Det er da du vet at nettverket ditt virkelig fungerer slik det skal.