My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
I karrieren

Dos and don'ts på arbeidsplassen

Et positivt arbeidsmiljø er avgjørende for å holde motivasjonen oppe og fortsatt ha det gøy på jobb. Men hvordan kan du sikre at alle på arbeidsplassen, inkludert deg selv, trives med å være til stede på kontoret? I denne artikkelen gir vi tips til hvordan du kan forbedre arbeidsmiljøet ditt!

To år etter pandemien er de fleste tilbake på kontoret. Mange har gått fra å utføre arbeidsoppgaver på et fredelig hjemmekontor, til å sitte i et åpent kontorlandskap omringet av kolleger i et noelunde mer livlig miljø. Hva forventes egentlig av deg som medarbeider i et slikt kontorlandskap? Og hva kan du selv gjøre for å bidra til et bedre arbeidsmiljø for alle? Vi har snakket med Matilda Lindqvist, Johanna Noreila og Sofia Norberg, tre eksperter innen HR og rekruttering i Academic Work, om hva du burde og ikke burde gjøre:

Dos

1. Bli kjent med kollegene dine

Sofia Norbergs viktigste råd for å skape en positiv arbeidsatmosfære på kontoret, er å bli kjent med kollegene dine og la dem bli kjent med deg. Kan du både jobbe og tilbringe tid med venner, blir jobben plutselig mye gøyere. Det skaper også bedre kommunikasjon og forståelse for hverandres likheter og ulikheter knyttet til jobben!

2. Be om tilbakemelding

Å spørre kolleger om kommentarer på arbeidet ditt, vil ifølge Sofia Norberg skape og styrke en tilbakemeldingskultur på arbeidsplassen. Dette gjør det lettere for deg å vite hva du gjør bra, og hvilke områder du trenger å utvikle deg mer på. Med klarhet unngår man misforståelser!

– Det er viktig å lytte til andres meninger og prøve å tilpasse seg så mye man kan eller er komfortabel med – glade kollegaer fører generelt til et bedre arbeidsmiljø, legger Matilda Lindqvist til.

3. Bruk energien din på din egen måte

Det finnes flere måter å bruke energien din rundt kollegene dine.

– Du trenger ikke å være den høylytte ekstroverten; du kan finne din egen måte å fordele energi på. Men det er veldig viktig at man er tydelig på det fra starten av, både med nye og gamle kolleger, sier Sofia.

Hvis du føler deg tvunget til å være sosial, foreslår Matilda å benytte muligheten til å snakke med kollegene dine.

– Ikke vær redd for å fortelle dem om du er introvert, eller bare ikke har lyst til å snakke – både slik at du kan få den roen du har behov for, og slik at kollegene dine ikke tror at noe er galt eller at de har gjort noe feil.

Don'ts

1. Ikke tenk på hva alle andre gjør

Fokuser mer på hvordan din oppførsel påvirker andre, fremfor å stadig irritere deg over hva kollegene dine gjør som plager deg.

– Man kan komme langt med et smil og en hilsen, sier Johanna Noreila, og legger til at det beste er å reflektere over hva man selv tar med inn i rommet.

2. Si ifra når noe plager deg

Ikke bekymre deg for at du er irriterende dersom du sier ifra om noe som plager deg. Dersom du ikke føler deg komfortabel med å snakke om et problem.

– Det er viktig å uttrykke dine ideer og behov til noen som kan hjelpe deg. Hvis du har en god idé til hvordan arbeidsplassen kan bli bedre, så burde du ikke være redd for å dele ideen med noen som kan hjelpe deg! sier Johanna.

3. Ikke spill for høy musikk

Alle tre er enige om at musikk er et must på kontoret. De foretrekker selv å jobbe til lav bakgrunnsmusikk, men synes også det kan være fint å jobbe til litt høyere volum, spesielt på ettermiddagen når man er sliten og ønsker litt mer energi. Det er imidlertid viktig å spørre kolleger først om de blir forstyrret av musikken.

– Hvis noen ikke vil høre på musikken din, så kan du alltids koble til hodetelefoner, råder Sofia.

Åpen dialog på kontoret – do or don’t?

Sofia tror man lærer mer og skaper et større læringsmiljø dersom man har en åpen dialog på kontoret, og at det er åpent for å stille spørsmål. Matilda er enig og mener det er essensielt å kunne snakke om både private og jobbrelatert ting, men synes også det er viktig å vise respekt og lytte når noen sier de ikke har tid til å prate.

– Har du spørsmål eller ønsker å snakke med en kollega, burde du anslå hvor lang tid det vil ta – kanskje 20 minutter over en kaffe eller er det bare et raskt spørsmål? Dette gjør at vedkommende kan styre tiden sin bedre, sier Matilda. Johanna mener noen retningslinjer bør være på plass. Du bør ikke måtte forlate rommet for å unngå å bli avbrutt.

– Nå som alle har kommet tilbake på jobb etter en lang periode med hjemmekontor, skal de føle seg velkommen i stedet for å bli overveldet av støy og dialoger. Men det er også viktig å ha fellesskapet som man ikke kan få hjemme, så fokuser mer på de store fellesrommene og stedene der man kan samles med teamet, sier Johanna.