My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Omvendt mentoring
I karrieren

Bli en mentor for dine kolleger

Tradisjonelt har mentorer vært seniorer som veileder sine mindre erfarne motparter, men stadig flere arbeidsgivere innser at young professionals kan være en god kilde til kunnskap for mer erfarne kolleger, og at denne metoden kan komme nytte for hele bedriften.

Kunnskap man har tilegnet seg over tid er fremdeles uvurderlig, men det godt kjent at young professionals sitter på innsikter og en kompetanse som de mer eldre og erfarne kollegene kan lære av. En ekstra fordel med omvendt mentoring er at det dynamiske og organiske mangfoldet får fortsette å utvikle seg ved å la folk bli sett og hørt og verdsatt for sine synspunkter, i stedet for å vektlegge kun erfaring.

Kan oppleves som et tveegget sverd

Fra et bedriftsperspektiv kan omvendt mentoring høres svært flott ut, med utviklingsmuligheter og sparring mellom generasjoner. Men for mange young professionals som fortsatt er i starten av sin karriere, kan det å bli spurt om sin mening oppleves som et tveegget sverd. På den ene siden kan du komme opp med et genialt svar eller løsning som får avgjørende betydning for din kollegas problemstilling. På den andre siden vet du ikke helt hvordan du kan hjelpe med problemstillingen, og blir derfor stående og se ned i bakken mens du forsøker å komme på noe smart å si, og lete etter nærmeste fluktrute.

Les også: Kunsten å kommunisere på jobben

Ikke vær redd for å prøve deg på rollen som mentor

Budskapet fra de som allerede har deltatt i konseptet er at du kan ta det helt med ro. Blir du bedt om å delta i omvendt mentoring vil ikke øverste leder komme til deg for å søke strategiske råd om firmaets femårsplan. Det er mer sannsynlig at de ser etter noen som kan veilede dem gjennom den digitale sfæren for å hjelpe dem med å forstå yngre generasjoners perspektiv, og for å utfordre noen av ideene de har om verden rundt dem. Som omvendt mentor blir du deres øyne og ører, en sparringspartner og en testarena for ideer.

Les også: Dos og don'ts på jobben

Du kan introdusere dem for nye verktøy og prosesser som ikke eksisterte da de var ferdig med sine studier. Kanskje viktigst av alt, du kan forklare dem hva som vil hjelpe bedriften med å attrahere og beholde dyktige medarbeidere som deg. Jo nærmere du er de over deg og jo dypere relasjoner du har til dem, desto større sjanse har du for at karrieren din utvikler seg raskt. Så, i stedet for å gjemme deg under pulten eller bak en kollega når temaet omvendt mentoring dukker opp, kan du heller se på det som en mulighet. Om ikke annet vil du lære mye av en toppleder som du ellers ikke får sjansen til å tilbringe mye tid med. Og, i beste fall, vil du kunne veilede vedkommende til å prestere bedre i sin rolle, og det er noe som til syvende og sist vil gagne hele selskapet – og din karriere.

Omvendt mentoring tar form

Konseptet omvendt mentoring, eller reverse mentoring, fikk fotfeste i USA der tidligere administrerende direktør i General Electric, Jack Welch, tok til seg ideen i 1999 og regnes som en pioner bak konseptet. Som en del av et pilotprosjekt satte han 500 av sine toppledere og juniorledere sammen i håp om at den yngre generasjonen ville utvide horisonten til sine eldre motparter innen teknologi og verktøy, og samtidig gi dem innsikt i tankegangen til yngre generasjoner. Det ble raskt en stor suksess, og Welch beskrev det som en metode der de yngste og smarteste lærer opp de eldste.